Press "Enter" to skip to content

Jakie cenne składniki zawiera olejek z konopi? 

Oleje pochodzenia roślinnego mają niezwykle szerokie zastosowanie zarówno w gastronomi, jak i przemyśle farmakologicznym, czy kosmetycznym. Substancja pozyskiwana z nasion różnego rodzaju roślin zawiera w sobie ogromną różnorodność składników, które mogą pozytywnie wpływać na organizm człowieka. Nie inaczej jest w przypadku oleju konopnego, który posiada bardzo długą historię, a jego zalety zostały docenione już setki lat temu. Co zawiera olej konopny? Dlaczego warto mieć go w swoim domu?

Jakie składniki zawiera olej z konopi?

Olej z konopi jest jednym z najbogatszych w składniki odżywcze olejów roślinnych. Dietetycy cenią go przede wszystkim za wysoką zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), czyli kwasów omega-3 i omega-6, które stanowią aż 80% składu oleju z konopi. Ponadto olejek z konopi jest źródłem witaminy E, żelaza, wapnia (o innych przeczytasz na www.spichlerz-zdrowia.pl), dzięki czemu jego stosowanie może przynieść ulgę w najróżniejszych dolegliwościach.

Dzięki zawartości kwasów omega-3 spożywanie oleju z konopi może hamować namnażanie się tkanki nowotworowej, wpływać łagodząco na bóle reumatyczne, a także wspomagać pracę serca i naczyń krwionośnych. Olej konopny jest zalecany osobom chorującym na cukrzyce, gdyż zapobiega wahaniom cukru we krwi.  Kwasy omega-6 również obecne w tym oleju wspomagają natomiast gojenie ran oraz pracę wątroby i nerek. Trzeba jednak pamiętać, że wszystko powinno być stosowane z umiarem, nie inaczej jest także w tym wypadku. Nadmierne spożywanie oleju konopnego może sprzyjać rozwojowi miażdżycy, a nawet przynieść odwrotny skutek do oczekiwanego w przypadku osób chorujących na raka i spowodować rozwój nowotworu.

Olejek z konopi w kosmetykach

Wspomniane już kwasy omega-3 obecne w oleju z konopi wpływają na poprawę stanu włosów, skóry i paznokci. Esencjonalne kwasy tłuszczowe (EFA) mają działanie odmładzające dla cery. Oprócz kwasów, w substancji tej znajdują się również bardzo cenne witaminy i minerały. Witamina A również ma pozytywny wpływ na stan skóry, cynk poprawia także kondycje włosów i paznokci. Biorąc pod uwagę wszystkie te kwestie, olej konopny może przynieść nam korzyści poprzez stosowanie go nie tylko od wewnątrz, ale również od zewnątrz. Naturalny i nierafinowany olejek z konopi można stosować bezpośrednio na skórę lub też jako jeden ze składników kremów odżywczych i ochronnych. Krem z dodatkiem oleju konopnego polecany jest w przypadku cery wrażliwej i skłonnej do podrażnień, problematycznej (łuszczyca, egzem, łojotok), a także tłustej i mieszanej.

Czego jeszcze mogą nam dostarczyć konopie siewne?

Konopie siewne to rośliny, które przez wieki stanowiły największą uprawę rolną na naszej planecie. Pozyskiwano z niej tysiące produktów, w tym papier, włókna, tkaniny, olej opałowy, leki oraz pożywienie. Ograniczenie wykorzystania konopi na tak szeroką skalę miało miejsce w czasie rewolucji przemysłowej, gdyż powstał problem z opracowaniem technologii pozwalającej na przetwarzanie i zbieranie konopi w ilościach masowych. Można powiedzieć, że w kolejnych latach konopie siewne padły ofiarą układów gospodarczych i politycznych. Od jakiegoś czasu jednak roślina ta jest odkrywana na nowo i ponownie doceniana.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *