Press "Enter" to skip to content

Cellulit – czego nie jeść

Pomarańczowa skórka to problem, z którym zmaga się niemal każda kobieta. Na szczęście można z nim skutecznie walczyć. Trzeba jednak pamiętać, że walka ta nie jest łatwa. Bardzo często obejmuje zmianę sposobu żywienia oraz codziennych nawyków. Specjaliści od medycyny estetycznej podkreślają, że walka z cellulitem zaczyna się na talerzu. Jedząc nie odpowiednie produkty, nie pozbędziemy się pomarańczowej skórki, nawet jeśli będziemy intensywnie ćwiczyć i wcierać w siebie drogie kremy.  Cellulit  – czego nie jeść: zobacz listę zakazanych produktów.

Walkę z cellulitem należy rozpocząć od porządków swoim codziennym menu. Niestety, ale na naszych talerzach bardzo często znajdują się produkty, które w znacznej mierze przyczyniają się do powstawania pomarańczowej skórki. Chcąc się więc jej pozbyć, bezwzględnie trzeba je wyeliminować i zastąpić tymi zdrowymi.

Cellulit – czego nie jeść?

Lista produktów, które powodują cellulit, jest niezwykle długa. Niestety obejmuje ona wiele rzeczy, po które chętnie sięgamy w codziennym życiu. Trzeba jednak pamiętać, że skuteczna walka z cellulitem nakazuje ich całkowite wyeliminowanie i nie ma tu miejsca na kompromisy. Jest to ważne przede wszystkim, jeśli zmagamy się z cellulitem wodnym. Jedną z przyczyn jego powstawania jest nagromadzenie wody w organizmie oraz zła dieta, powoduje odkładanie się nadmiaru tłuszczu w komórkach. Zbilansowana i zdrowa dieta jest również konieczna przy cellulicie tłuszczowym. Tutaj należy się w pierwszej kolejności skupić na zrzuceniu zbędnych kilogramów, a następnie na zwalczanie pomarańczowej skórki.

Cellulit – czego nie jeść? SÓL

Głównym sprzymierzeńcem cellulitu jest sól. W diecie antycellulitowym spożywanie tej przyprawy powinno się ograniczyć do minimum, a najlepiej całkowicie wyeliminować. To właśnie sól przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie. Warto pamiętać, że prowadzi to tego nie tylko tradycyjna sól, ale i benzoesan sody, który znajdziemy w sosach ze słoików i torebek, mieszkach przypraw, fast foodach, chipsach i słonych przekąskach. Dietetycy radzą, żeby potrawy na diecie antycellulitowej przyprawiać np. majerankiem czy ziołami prowansalskimi – są one zdrowsze, a danie z ich dodatkiem równie smaczne.

Cellulit – czego nie jeść? SALAMI

W diecie antycellulitowej należy wyeliminować salami i inne tłuste produkty. Zwierają one mnóstwo cholesterolu i przyczyniają się do powstawania pomarańczowej skórki. Zamiast tłustych mięs i wędlin lepiej sięgać po warzywa i owoce. Jeśli nie wyobrażasz sobie natomiast kanapki bez wędliny, stawiaj na zdrową i chudną szybkę z indyka.

Cellulit – czego nie jeść? FRYTKI

Kolejny produkt na liście rzeczy, których nie powinno się jeść przy walce z cellulitem to produkty smażone na głębokim oleju np. frytki. Choć są one chrupiące i pyszne, to nie przyczyniają się do gładkiej i jędrnej skóry. Produkty głęboko smażone dostarcza do organizmu znacznych ilości niezdrowego tłuszczu.

Cellulit – czego nie jeść? KAWA

Nie wyobrażasz sobie poranka bez mocnej i aromatycznej kawy? Twój cellulit może łatwo nie zniknąć. Na diecie antycellulitowe kawę należy ograniczyć do minimum. Jeśli musi się już po nią sięgać, powinna być bez cukru i ze śladową ilością mleka. Nie mniej jednak najlepiej jest sięgać po wodę, świeże i naturalne soki lub zieloną herbatę, czyli te produkty, które wspomagają walkę z cellulitem.

Cellulit – czego nie jeść? Alkohol

Kolejnym zakazanym produktem przy walce z cellulitem jest alkohol. Jego regularne picie przyczynia się do powstawania pomarańczowej skórki. Należy pamiętać, że podobnie jak napoje wysokoprocentowe działają tez inne używki np. wyroby tytoniowe.

Cellulit – czego nie jeść? Dieta na cellulit

Dieta na cellulit to ta, w której nie ma miejsca na słodycze, cukier, węglowodany, białe pieczywo fast foody, tłuszcze zwierzęce, produkty wysoko przetworzone, zawierające konserwanty i sztuczne barwniki oraz postawy smażone.  Lista pod tytułem cellulit – czego nie jeść jest bardzo długo. Należy jednak pamiętać, że wyeliminować wszystkich tych produktów nie oznacza, że jadłospis ma być ubogi, monotonny i niesmaczny. Na diecie antycellulitowej można sięgać po owoce, warzywa, ryby, produkty roślinne zawierające tłuszcze. Potrawy najlepiej przygotowywać gotując lub piekąc, a także w formie surowej. Zastosowanie się do tych zasad sprawi, że nasza skóra będzie gładka i jędrna, a po cellulicie nie pozostanie nawet ślad.

Cellulit – sama dieta?

Dieta w walce z cellulitem jest bardzo ważna, ale to nie jedyny element, o który trzeba zadbać. Pomarańczowa skórka wymaga działania na kilku frontach. Oprócz diety nie można zapominać o codziennej dawce ruchu. Spoty na cellulit to np. bieganie, jazda na rowerze czy pływanie. Warto  również wprowadzić codzienną gimnastykę, która może składać się z brzuszków oraz przysiadów. Skóra z cellulitem powinna być również pielęgnowana z pomocą specjalnych kosmetyków antycellulitowych i wyszczuplających. Preparaty koniecznie trzeba stosować regularnie – codziennie, a nawet dwa razy dziennie. W swoim składzie powinny mieć one składniki aktywne, które pobudzają krążenie, wspomagają przemianę materii i niwelują tłuszczyk.

[Głosów:1    Średnia:2/5]

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *