Zbilansowana i zdrowa dieta to podstawa walki z pomarańczową skórką. Wiele się mówi o tym, że dieta antycellulitowa powinna opierać się na nawadnianiu organizmu. I faktycznie tak jest. Woda to główny przeciwnik cellulitu. Nie można jednak zapomnieć, że przy walce z cellulitem trzeba też coś jeść. Co jednak wpisać na listę pod tytułem cellulit – co jeść. Okazuje się, że wiele produktów może nam pomóc w zredukowaniu pomarańczowej skórki. Zobacz, jakie koniecznie powinny znaleźć się w codziennym menu.
Jeśli naprawdę chce się pokonać cellulit, konieczne jest dokładne przyjrzenie się swojej diecie i wyeliminowanie z jadłospisu niewłaściwych produktów. Te w znaczący sposób przyczyniają się do powstawania pomarańczowej skórki. Jeśli nadal będzie się je jadło, to nie pomaga ani ćwiczenia, ani masaż, ani nawet stosowanie specjalnych kosmetyków antycellulitowych. Przy walce z pomarańczową skórką należy zrezygnować z produktów tłustych i smażonych, słodyczy, żywności będącej źródłem cukrów prostych oraz ten zawierającej konserwanty, barwniki i inne utleniacze. W praktyce oznacza się, że nie powinno się jeść słodycz, pic napojów słodzonych i gazowanych, spożywać fast foodów.
Cellulit – co jeść? Nic nie wolno
Wydaje się, że przejście na dietę antycellulitową oznacza wyemitowanie z jadłospisu wszystko to co dobre. Tak wcale nie jest. Jedzenie na diecie może być również smaczne. Wystarczy tylko przyczaić się do zdrowego odżywiania. Skuteczna dieta antycellulitowa powinna zawierać produkty bogate w witaminę C, błonnik, witaminy, minerały oraz aminokwasy i zdrowe tłuszcze.
Cellulit – co jeść? Produkty zalecane
Wśród produktów spożywczych znajdziemy te, które przeciwdziałają powstawaniu oraz rozwojowi pomarańczowej skórki. Wśród nich wymienia się: chudą cielęcinę i wołowinę, drób, ryby, maślankę, serwatkę, chude sery, proso, soję, niełuskany ryż, wypieki z mąki gruboziarnistej, razowy chleb, chrupkie pieczywo, soczewicę, świeże warzywa i owoce, kiełki, oliwę z oliwek, czosnek, świeże zioła, chrzan, zieloną herbatę i niegazowaną wodę mineralną.
Jak jeść na diecie antycellulitowej?
Podstawa kuchni antycellulitowej są warzywa. Szczególnie polecane są te strączkowe oraz zawierające duże ilości składników odżywczych np. kiełki fasoli, rzeżuchy czy słonecznika. Na talerzu powinny też często gościć brokuły, buraki, kalafior czy cykoria. Tłuste mięsa zastępuje się rybami, które są jednym z najważniejszych źródeł kwasów omega. To one przyczyniają się do poprawy przemiany materii, co ułatwia gubienie zbędnych kilogramów oraz usuwanie z organizmu toksyn.
Co ważne, dieta na cellulit powinna być lekkostrawna, dzięki temu nie będzie się obciążać organizmu i spowalniać przemiany materii. Z tego też względu czerwone mięso powinno być zastąpione białym, a tradycyjne ziemniaki ryżem i kaszami. Nie zalecane jest też smażenie potraw. O wiele lepiej jest jeść dania gotowanie, szczególnie na parze.
Cellulit – co jeść? Uwaga na sól
Jednym z największych sprzymierzeńców cellulitu jest sól. Zawarta w potrawach skutecznie zwiększa ryzyko powstawania pomarańczowej skórki. Wynika to z tego, że sól ma właściwości zatrzymywania wody w organizmie. Stąd też chcąc skutecznie walczyć z cellulitem, należy wyeliminować lub rygorystycznie ograniczyć spożywanie soli. Zamiast niej dania można doprawić ziołami i zdrowymi przyprawami. Przede wszystkim dobrze jest sięgać po takie, które przyspieszają przemianę materii. Zalicza się do nich m.in. chili, pieprz Cayenne, imbir, kurkumę, cynamon.
Cellulit – co jeść, co pić?
Będąc na diecie antycellulitowej, nie można zapomnieć o nawadnianiu organizmu. Jest to podstawa kuracji. Nawodniony organizm to odpowiednio nawilżona skóra od warstw wewnętrznych aż po zewnętrzne oraz przyspieszenie pozbycia się toksyn z organizmu. Dlatego też codziennie należy wypijać co najmniej 2 litry niegazowanej wody mineralnej, najlepiej tej o obniżonej zawartości sodu. Organizm można też nawadniać świeżymi sokami warzywnymi i owocowymi, herbatami oraz naparami ziołowymi. Szczególnie polecane są te o działaniu moczopędnym np. napary z czarnego bzu lub lipy. Na redukcje cellulitu dobrze wpływa również zielona i czerwona herbata. Co ważne, specjaliści podkreślają, że nawadnianie organizmu powinno obejmować nie tylko picie wady, ale i spożywanie produktów, które mają jej bardzo dużo. Tu z pomocą przychodzą owoce. Arbuz, melon czy śliwki to obowiązkowe owoce w diecie na cellulit.
Cellulit – czego unikać w jadłospisie?
Produkty, które sprzyjają powstawaniu pomarańczowej skórki to: wieprzowina, ryby wędzone i solone, wędzone mięso, tłuste sery, mąka ziemniaczana, wędliny, biały ryż, białe pieczywo, słodycze i ciasta, frytki, placki ziemniaczane, dżemy, marmolady, konfitury, masło, olej, sól, pieprz, napoje gazowane, słodzone soki, kawa, czarna herbata, gotowe sosy, fast foody.
Dieta na cellulit nie jest bardzo skomplikowana. Nie wymaga ona od nas wielu wyrzeczeń i specjalnego przygotowywania potraw. Aby wprowadzić ją w życie, trzeba tylko dokładnie przyjrzeć się temu, co jemy i zacząć wybierać produkty zdrowsze i mniej przetworzone. Wprowadzenie zasad zdrowego odżywianie nie tylko wspomoże walkę z cellulitem, ale i poprawi naszą kondycję oraz ogólne samopoczucie. Na diecie antycellulitowej dobrze jest przebywać jak najdłużej.
Be First to Comment