Olejek arganowy, przez wielu nazywany „eliksirem młodości” pozyskiwany jest z owoców arganii żelaznej, zwanej też po prostu drzewem arganowym. Posiada on bardzo korzystne właściwości kosmetyczne i medyczne – obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie krwi i wzmacnia odporność organizmu. Coraz częściej olej arganowy wykorzystuje się także w kuchni, gdyż nadaje on potrawą wyjątkowego smaku i zapachu.

 

Olejek arganowy przebojem wszedł na światowy rynek kosmetyczny, a wpływ na to miały przede wszystkim jego niezwykłe właściwości pielęgnacyjne. Olej z owoców drzewa arganowego działa odmładzająco i poprawia wygląd ludzkiej skóry. Posiada on lekko czerwony kolor, a w jego smaku można wyczuć lekką, ale przez to bardzo przyjemną nutę orzeszków ziemnych.

 

Drzewo arganowe to jedno z najstarszych drzew na kuli ziemskiej. Argania żelazna urasta nawet do 10 metrów wysokości, a korona drzewa może posiadać nawet 14 metrową średnicę. Drzewa arganowe możemy spotkać tylko w południowej części Maroka, gdzie przystosowało się ono do życia w suchym i ubogim w minerały klimacie. Jego korzenie, aby móc dosięgnąć wód gruntowych mierzą czasami nawet 30 metrów. Argania owocuje nawet przez 400 lat. Tereny występowania drzewa arganowego zostały w 1998 roku wpisane na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO, dzięki czemu argania może owocować w czystym środowisku.

 

Owoce arganowe są koloru żółtego. Najłatwiej je przyrównać do małej śliwki. Proces pozyskiwania olejku arganowego jest bardzo trudny i pracochłonny. Zbiory owoców argonowych prowadzone są w od lipca do września kiedy to w Maroko panują bardzo wysokie temperatury. Z zebranych owoców wybiera się ziarna, które następnie są suszone i prażone, co ułatwia rozbicie ich twardej skorupy. Powstający w tym procesie mus miesza się z letnią wodą, a następnie ręcznie wyciska się olej. Jedno drzewo może dać około 30 kg zbiorów, a z nich następnie pozyskuje się około jednego litra olejku arganowego.

Drzewo arganowe.

 

 

Olej arganowy przeznaczony na rynek kosmetyczny poddawany jest jeszcze dodatkowej obróbce podczas której traci on swoją barwę i smak – mimo to zachowuje swoje cudowne właściwości medyczne i pielęgnacyjne.

Wyciskanie olejku arganowego

Olejek arganowy to jeden z najpotężniejszych antyoksydantów. Wpływa regeneracyjnie na uszkodzoną, czy też chorą skórę. Posiada także świetne właściwości antycellulitowe. Regularnie stosowany na czystą i wilgotną skórę (np. zaraz po kąpieli) zapobiega powstawaniu cellulitu, oraz niweluje już występujący. Olejek arganowy wygładza też rozstępy przez co jest polecany do pielęgnacji skóry kobiet będących w ciąży, a także w okresie poporodowym.

 

Inne właściwości olejku arganowego o jakich warto wspomnieć to: ujędrnia i wzmacnia skórę, działa przeciwzmarszczkowo, spowalnia procesy starzenia się skóry, nawilża i dotlenia skórę dostarczając jej wielu składników odżywczych, łagodzi zmiany skórne (np. trądzik), a także koi skutki opalania.

 

Olejek arganowy możemy zakupić w sklepach kosmetycznych, a także przez Internet. Stosuje się go bezpośrednio na nawilżoną skórę. Korzystałyście kiedyś z olejku arganowego? Jak wrażania?

One Reply to “Olejek arganowy na cellulit”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *