Olej z orzechów makadamia to kolejny produkt kosmetyczny oparty na substancjach pochodzenia naturalnego, który z powodzeniem może zastąpić drogie kremy i balsamy bazujące na syntetycznych substancjach. Wśród najważniejszych właściwości oleju makadamia należy wymienić: spowalnianie procesów starzenia oraz nawilżanie i odżywianie zmęczonej skóry. Olej makadamia okazuje się być też skutecznym i co ważne – naturalnym pogromcą cellulitu.

 

Czym jest makadamia?

Makadamia to wysokie, bo osiągające nawet 12 metrów drzewo wywodzące się z australijskich terenów pokrytych tropikalnymi lasami. Z uwagi na swoje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i spożywczym obecnie makadamie uprawia się także m.in. w Kostaryce, Brazylii czy na Hawajach. Drzewa makadamii owocują dopiero po kilku latach od ich posadzenia, jednak czas owocowania wynosi nawet do 100 lat. Owoce makadamii swoim wyglądem przypominają orzechy laskowe. Ich łupina jest bardzo twarda, jadalny jest znajdujący się pod nią miąższ. Owoce dojrzewają około 30 dni, a następnie opadają na ziemię – wtedy się je zbiera. Owoce makadamia należą do grona najsłodszych owoców świata.

Pozyskany z owoców makadamia olej w temperaturze pokojowej ma płynny stan skupienia i jasnożółtą barwę (czasami spotyka się olej o barwie bardziej bursztynowej). Olej makadamia w smaku jest po prostu orzechowy, tak samo jak w zapachu. Olej pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno.

 

Źródło cennych substancji

Olej makadamia jest bardzo bogaty w witaminę A, witaminy z grupy B, a także witaminę E. W skład oleju wchodzi również wiele cennych składników mineralnych, ale to głównie obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej makadamia znalazł tak szerokie zastosowanie w kosmetyce. Olej wytwarzany z owoców makadamii zawiera m.in. kwas oleinowy, który stanowi 67% jego zawartości, czy kwas palmitynowy w ilości do 10%.

Ciekawym składnikiem oleju makadamia jest kwas oleopalmitynowy. Występuje on w ilości do 24%, a to bardzo dużo. Kiedyś kwas ten pozyskiwano z tłuszczu wielorybów, ale w celu ochrony tych morskich ssaków zrezygnowana z tych praktyk. Kwas oleopalmitynowy to naturalny składnik ludzkiej skóry, którego zadaniem jest zapewnienie jej młodego i zdrowego wyglądu: nawilża i poprawia elastyczność skóry. Jego ilość maleje wraz z upływem lat, a więc jego niedobór warto uzupełniać.

Olej zawiera też kwasy omega 3 i omega 6, dzięki którym skutecznie regeneruje skórę. W oleju znajdziemy też naturalne przeciwutleniacze.

 

Masaż z olejkiem makadamia.
Olejek makadamia świetnie nadaje się do masażu skóry podatnej na cellulit.

 

Olejek makadamia na cellulit

Olej makadamia czasami określa się mianem „znikającego oleju” ponieważ bardzo dobrze się wchłania i jest tolerowany przez ludzką skórę. Przemysł kosmetyczny docenia przede wszystkim jego odżywcze właściwości – posiada on zdolność przenikania do skóry właściwej i aktywacji jej funkcji regeneracyjnych.

Olej makadamia można wykorzystywać do pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej. Spowalnia procesy starzenia, likwiduje zaczerwieniania, sprawia że skóra staje się sprężysta – działa także przeciwzmarszczkowo.

Olej makadamia wspomaga także walkę z cellulitem i rozstępami. Skutecznie chroni ludzką skórę przed wysuszaniem i poprawia jej sprężystość. Stosowanie oleju z owoców makadamii pozwala zapobiegać powstawaniu złogów tłuszczu co przeciwdziała powstawaniu cellulitu. Ponadto olej makadamia jest hipoalergiczny.

Olej makadamia można stosować poprzez wsmarowywanie go w skórę w postaci czystej lub jako składnik mieszanek kosmetycznych. Świetnie nadaje się także do masażu, gdyż jego intensywny aromat działa odprężająco na nasze ciało i koi zmysły.

Kosmetyki zawierające olej makadamia można znaleźć m.in. tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *